Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek van de Belgische Keramische Nijverheid

Your gateway to standardization in the fields of Ceramics, Glass and Nanotechnologies

Poedermetallurgie (PM) is de tak van de metallurgie die betrekking heeft op de fabricage van metaalpoeders, of van artikelen die uit dergelijke poeders zijn vervaardigd door vorming en sintering.

Het omvat gevallen waarin het gebruik van een poeder de enige mogelijke manier is om een voorwerp te produceren, zoals in het geval van hardmetalen (gecementeerde carbiden), en gevallen waarin de PM-route de voorkeur geniet boven meer conventionele metallurgische methoden zoals gieten, smeden of machinale bewerking van gesmede metalen. De markt van de poedermetallurgie wordt gedomineerd door, enerzijds, hardmetalen die worden gebruikt wegens hun zeer hoge slijtvastheid en, anderzijds, gesinterde componenten op ijzer- of koperbasis.

Aangezien de technische ontwikkeling op het gebied van poedermetallurgie zeer snel gaat en er bijna elk jaar nieuwe processen en materialen worden geïntroduceerd, is het van groot belang dat er gestandaardiseerde testmethoden bestaan, met name voor de karakterisering en specificatie van metaalpoeders, en dat de terminologie duidelijk en up-to-date blijft. De voortdurende beoordeling en herziening van internationale PM-normen dragen bij tot de consistentie van de bestaande normen en de toepassing ervan in de industrie.

 

Tegelijkertijd worden normen ontwikkeld om rekening te houden met belangrijke tendensen in de sector, bv. die welke verband houden met de spectaculaire expansie van de additieve-fabricage-industrie (AM).

NormalisatieactorenDe belangrijkste normatieve ontwikkelingen op dit gebied worden uitgevoerd door de volgende technische comités; gedetailleerde informatie over elk van deze actoren kan worden verkregen door de aangegeven links te volgen.

 

Level Technical Committee  
European CEN/SS M11 Info
International ISO/TC 119 Info
United-States                     ASTM Committee B09                    Info

 

Gepubliceerde normen